Home » Kennisbank » Responsive design
Responsive design
Een responsive design. Wat is dat nou eigenlijk? Er zijn veel soorten websites en allemaal zijn ze op een computer gemaakt. Natuurlijk is dit logisch, maar met de opkomst van het mobiele zoekverkeer is het misschien nog wel logischer dat een website op elk apparaat goed leesbaar moet zijn. In de praktijk komt het eigenlijk nog te vaak voor dat een website te klein is en/of dat een menu niet goed werkt. De komst van responsive design heeft ons hiermee uit de brand geholpen.
Hoe werkt dit?
In principe zorgt het responsive design voor een optimalisatie van weergave op een groot scala aan apparaten. Kaders, teksten, afbeeldingen en elke andere vorm van content wordt op zo’n manier neergezet dat het geheel intact blijft en er niks verloren gaat. Dit geheel werkt door middel van flexibele grids. Deze grids zorgen er voor dat hoogtes en breedtes in relatieve eenheden worden bepaald in plaats van in pixels. Alles wat in dit grid staat schaalt automatisch mee in verhouding tot het element waar het zich in bevindt. Dit klinkt misschien moeilijk en ingewikkeld maar dit is het eigenlijk helemaal niet. Op de illustratie rechts staat aangegeven hoe bepaalde elementen worden geschaald zodat het allemaal goed leesbaar blijft.
Alhoewel websites nog steeds op computers worden gemaakt word er wel een nieuwe regel gehanteerd. “Mobile first.” Dit wil zeggen dat bij het design en het ontwerpen van de website in eerste instantie wordt uitgegaan van een kleiner scherm.
Voordelen van een responsive design
Enkele positieve punten aan een responsive website is dat het gebruikersgemak je website op elk apparaat altijd optimaal is.Ook laat het zien dat er binnen het bedrijf wordt geïnvesteerd in kwaliteit, want zeg nu eerlijk het ziet er luxe uit. Het laat zien dat er met de tijd word meegegaan en dat er aan het gemak van de klant word gedacht. Responsive websites trekken over het algemeen ook meerdere bezoekers en zoals bij het artikel over SEO kan worden gelezen is dat meerdere bezoekers je website een hogere ranking krijgt door Google en daarmee dus je vindbaarheid verbeterd. Uiteindelijk is een responsive design bijna een vereiste geworden.