Goede SEO-teksten schrijven kan iedereen, maar dan moet je wel weten hoe. SEO staat voor search engine optimization, wat in het Nederlands zoekoptimalisatie betekent. Hoe vollediger de SEO technieken zijn toegepast, des te beter een webpagina door Google wordt beoordeeld. Deze beoordeling wordt meegenomen bij de zoekresultaten van een trefwoord en zal op basis hiervan een plekje toegewezen krijgen in de lijst van zoekresultaten. Heb je de SEO technieken het beste toegepast, dan heb je volgens Google een plekje aan de top verdiend.
Er zijn talloze technieken om beter gevonden te worden op het wereld wijde web. Onder andere bijvoorbeeld een responsive design, de juiste trefwoorden, interne links, technieken op de achtergrond, volume en relevante teksten. In dit verhaal gaan we het hebben over de inhoud van een webpagina, oftewel de SEO-teksten. Hieronder zijn de stappen die we nu gaan doorlopen.
SEO-teksten schrijven in 10 stappen
- Bedenk wie je doelgroep is
- Hanteer krachtige trefwoorden
- Gebruik multimedia op de juiste manier
- Benoem het trefwoord snel in de content
- Maak gebruik van interne links
- Extern linken naar waardevolle websites
- Slim gebruik maken van Semantic Keywords
- Size does matter
- Blijf relevant
- Geef aan het einde klik-opties
1. Bedenk wie je doelgroep is
Al surfen er 1.000 klanten per maand over je website, uiteindelijk moet een bezoeker zich wel aangesproken voelen en over willen gaan tot actie. Spreek ze aan met de juiste aanhef en bedenk hoe je tot ze door kan dringen. Wil je dat ze iets downloaden of juist contact opnemen. Zorg dat je dit dan ook verwerkt in een aansprekende tekst.
Blijf wel in je eigen woordenboek en correspondeer te nimmer met een vocabulaire die je normaliter niet utiliseert.
Absoluut niet doen! Met een telefonisch gesprek heeft iemand dit gelijk door.

2. Hanteer krachtige trefwoorden
Er zijn veel programma’s die tegen betaling laten zien waarnaar gezocht wordt of je kunt met Google Adwords een blik werpen op het zoekverkeer. Maar eigenlijk is het veel makkelijker en goedkoper om je te verplaatsen in de schoenen van een potentiële bezoeker. Denk met een gezond verstand na over wat diegene zich af zou kunnen vragen. Een SEO-tekst is namelijk op basis van de denkwijze van jouw doelgroep.
Op deze website worden mogelijke trefwoorden weergegeven met daarbij het huidige zoekverkeer. Een erg makkelijke tool en ook nog eens gratis!
3. Gebruik multimedia op de juiste manier
Google is gek op multimedia! Het toevoegen van afbeeldingen en video’s is dan natuurlijk de kerst op de taart. Zorg er wel voor dat een afbeelding een goede benaming krijgt, zodat Google de relevantie beter kan begrijpen. Het benoemen van een afbeelding naar bijvoorbeeld ‘een kapotte laptop’ staat net wat beter dan ‘DSC_00151’. Ben je reeds een klant of ben je van plan om het te worden? Dan kijken wij uiteraard ook nog eens naar de afbeeldingen en de benamingen voor we deze op je website plaatsen!

4. Benoem het trefwoord snel in de content
Trefwoorden moeten snel genoemd worden. Niet alleen is de concentratiespant van de gemiddelde bezoeker vrij kort, maar het is ook belangrijk dat Google zo snel mogelijk ziet waar het stuk(je) tekst over gaat. Het beste is om dit binnen de eerste 20 woorden te doen. Dit hebben wij ook gedaan met het trefwoord ‘SEO-teksten’. Sluit ook nog eens af met het trefwoord, de kans bestaat dat het laatste stukje tekst nog gelezen wordt tijdens het ‘scannend’ lezen.
5. Maak gebruik van interne links
Dit zijn de links binnen je eigen website. Zo kan ik bijvoorbeeld een verhaal schrijven over waarom ieder bedrijf een website nodig heeft en kan ik met dit stukje linken naar dat item (klik er maar eens op). Google kan op deze manier beter inzicht krijgen hoe je website in elkaar zit. Hoe meer er naar een pagina wordt gelinkt des te beter het is. Natuurlijk moet het wel in evenwicht zijn en zijn teveel linkjes niet bevorderlijk voor het leesgemak.
6. Extern linken naar waardevolle websites
Natuurlijk is het niet de bedoeling om de link te leggen naar een concurrent, maar na een naslagwerk waarvan je informatie hebt opgenomen. De link leggen naar grotere websites is ook erg nuttig, zo zorgt dit voor een extra betrouwbaarheid-boost! Link bijvoorbeeld naar grote websites zoals Youtube, Wikipedia of andere instanties.

7. Slim gebruik maken van Semantic Keywords
Dit zijn de zoekresultaten die gerelateerd zijn aan jouw trefwoord. Typ maar eens het trefwoord in waarop je straks gevonden wil worden en scroll helemaal naar beneden. Hier vind je een lijstje met gerelateerde zoekopdrachten waar iemand ook op zou kunnen zoeken. Zit er een zoekopdracht tussen die relevant is aan jouw onderwerp, verwerk dit dan ook in je tekst zodat je hier ook beter op gevonden kan worden.

8. Size does matter
Hoe meer tekst er door Google gelezen kan worden, des te blijer Google wordt. Teksten die meer dan 2.000 woorden bevatten zorgen doorgaans voor een betere vindbaarheid. Lezen alle bezoekers dit? Nee, veel bezoekers lezen/scannen alleen een stuk en gaan dan weer verder. We raden aan om grote teksten te verwerken op een pagina die op de achtergrond te vinden is. Bijvoorbeeld een kennisbank pagina of een blogbericht zoals deze. Ook op pagina’s waar een klant moet worden overgehaald moet genoeg tekst staan. We raden aan om minimaal 300 woorden te gebruiken.
9. Blijf relevant
In dit geval is niet alleen Google blij met een stuk tekst dat over een enkel onderwerp gaat, maar ook de lezer, jouw potentiële klant. Als hij op een pagina klikt waar het over koetjes zou gaan en hij leest alleen maar over kalfjes, dan zal hij daar geen voldoening uit krijgen en gaat hij uiteindelijk weg. Google ziet hoelang een bezoeker aanwezig is en of de teksten dus interessant zijn geweest. Hoe langer een bezoeker op je website/webpagina blijft, des te beter het is!
10. Geef aan het einde klik-opties
De lezer is klaar met het lezen van een interessant stuk, en nu?! Zorg ervoor dat een klant direct de optie heeft om tot actie over te gaan. Een link naar bijvoorbeeld de contactpagina zou al genoeg kunnen zijn! Of als je denkt dat iemand meer informatie nodig zal hebben, dan zou je een optie kunnen geven om een ander item te bezoeken.
En nu? Aan de slag!
Je weet nu hoe Google denkt over korte/lange teksten, wat ze van multimedia vinden en nog veel meer. Succes met het schrijven van je SEO-teksten en als je nog vragen hebt dan horen we dat graag!